CANZONES


Om Canzones te zingen kon ik terugvallen op de manier van zingen, die ik van nature had . Vroeger had ik toch veel liedjes en songs geanalyseerd voor mijn gitaar begeleiding. Ee was geen boekje met akkoord- schema's , waardoor ik mijn gitaarspel kon afstemmen op het te zingen stuk. Ik zocht zelf de akkoorden op m'n gehoor. Ik zong zoals ik zong met m'n natuurlijke stem. Later hoorde ik van een oud-studiegenote van Middeloo , dat m'n stem op de manier zoals ik zong prachtig was en beter dan zoals ik nu 'op z'n klassieks' zong. Bij het zingen van Canciones Porteñas van Piazzzolla en Borges ( 2002 ) hoorde ik ook, dat ik met m'n echte stem zong. De andere liederen uit het repertoire ( Granadas, Debussy o.a. ) zong ik weer anders. Wel een verrassing om te horen. Voor de tangozang nam ik o.a. lessen interpretatie bij Juan Tajes Baddouh ( acteur, tangozanger Uruguay ) en Kay Sleking ( gitaar-docent tango-afdeling Codarts Rotterdam ) in de Koffiefabriek te Antwerpen ( tangodans centrum). In het Etty Hillesum Centrum in Deventer volgde ik het Joodse lied bij Jacintha Szchlechtmann ( Buenos Aires ) (Jacintha Zingers -Parijs ) Deze stijlen brachten mij op een nieuw pad, waardoor ik mede het Zuid- Amerikaanse, het Italiaanse , Spaanse en het Franse repertoire heb opgebouwd. 

Hoe zal ik de stijl noemen waarin ik zing ? 

Eerder heb ik Zang Klassiek gestudeerd. Toen repeteerde ik aria's uit Opera of Oratorium. Zong ik een Lied of een Melodie. Soms zong ik een Zweeds of een Hongaars lied bv. uit de verzameldbundel Das Lied der Völker - verzameld door Heinrich Möller of een Canción uit 7 Canciones Populares Españolas van Manuel de Falla. Vervolgens kwam er nog Tango bij die ik zong met het Tangotrio. En dan mijn solo-optredens in de Echo's der Seizoenen : Huisconcerten voor de kleine ruimte met Liederen uit diverse genres : Aria, Tango, Canzone, Chanson, Lied, Pesni : Romantische Russische liederen , iets van Cole Porter .. dus heb ik een verzamelnaam nodig en kwam ik op het woord Canzones uit de bakermat van onze beschaving, kunsten,

films, design, theater en muziek : Italië.

Volgens het muziek lexicon van Theo Willemze is een Canzone in Italië

( canzona), maar daarnaast ook in Frankrijk ( chanson ), Spanje( canción)  de Nederlanden (kanzone) en in Engeland ( canzon) in de 13-e en 14-e eeuw : vocale of vocaal-instrumentale compositie op wereldlijke tekst, vaak met pastourale en / of amoureuze tekst. Deze naam komt het dichtst bij wat ik zing, als ik kijk naar de plek in het heden, het land en de geschiedenis. 

Ik zing dus Canzones uit Veel verschillende landen en begeleid mijzelf daarbij op mijn mooie en warme Alhambra-gitaar.