CANZONES


Om Canzones te zingen nam ik,na mijn opleiding zang klassiek, tango interpretatie les bij Juan Tajes Baddouh en Kay Sleking in de Koffiefabriek in Antwerpen . In het Etty Hillesum Centrum in Deventer volgde ik het Joodse lied bij Jacintha Szchlechtmann ( Buenos Aires ) (Jacintha Zingers -Parijs ) Deze stijlen brachten mij op een nieuw pad, waardoor ik mede het Zuid- Amerikaanse, het Italiaanse , Spaanse en het Franse repertoire heb opgebouwd. 

Volgens het muziek lexicon van Theo Willemze is een Canzone in Italië

( canzona), maar daarnaast ook in Frankrijk ( chanson ), Spanje( canción)  de Nederlanden (kanzone) en in Engeland ( canzon) in de 13-e en 14-e eeuw : vocale of vocaal-instrumentale compositie op wereldlijke tekst, vaak met pastourale en / of amoureuze tekst .

 Belangrijke tekstdichter in dit genre was Petrarca ....

Francesco Petrarca (ook Francesco Petracco) (Arezzo, 20 juli 1304 – Arquà Petrarca, 19 juli 1374) was een Italiaans dichter en prozaschrijver en de grondlegger van het humanisme. Hij was de zoon van een notaris die tegelijk met Dante om zijn lidmaatschap van de Welfen ( Frankisch adellijk geslacht ) werd verbannen uit Florence.