Deel deze pagina

Muziek-biografie tot nu van Tsjimme de Haan

Gitaarles kreeg ze vanaf jonge leeftijd bij Johan de Wit -voormalig docent aan het     conservatorium Leeuwarden / Groningen en componist.

Gedurende 4 jaar kreeg ze  tijdens de opleiding muziektherapie gitaarles van Jim ten Boske - gitarist, componist, docent ArteZ Enschede.  


In het dorp Buitenpost in Friesland , waar ze geboren is, was muziekschool

" De Wâldsang " gevestigd. Hier zat ze op het kinderkoor en de kinderoperette. Bijzonder was het om te spelen en te zingen in de operette : Blond Zigeuner Elsje, Het geheim van de Hofmaarschalk, Lia ..Hier ontstond haar liefde voor muziek, dans en theater.


Deze muziekschool stond o.l.v. Mevr. Louïse Coïni en Dhr. Jitze Nicolai. Het was een kleine muziekschool. Zo kon het zijn, dat er in de orkestklas het baslijntje moesten worden gespeeld op de akoestische gitaar bv. in de Kleine Suite van Luigi Boccherini. 

 

 Ze studeerde HBO creatieve therapie aan Sociaal Pedagogische Opleidingen

 "Middeloo" in Amersfoort met de specialisatie muziek.  Een andere naam voor dit opleidingsinstituut zou De Academie van de Homo Ludens kunnen zijn. Het spelen wordt in onze tijd waar alles draait om geld, politieke macht en economie, alweer naar de achtergrond weggedrukt. De kunsten en kunstenaars hebben het alweer erg zwaar in het tegenwoordige politieke klimaat. Hiermee bedoelt ze ook de schrijvers die hun pen moeten kuisen ! In het kort is het niet uit te leggen. Als je hiervoor belangstelling hebt , lees dan : Bij Wijze van Spelen ( onder redactie van Lex Wils ) en Johan Huizenga's Homo Ludens . Hij was een Nederlands historicus en grondlegger van de cultuur en mentaliteits geschiedenis. Zijn belangrijkste werken zijn Herfsttij der Middeleeuwen ( 1919 ) , Erasmus ( 1924 ) en Homo Ludens ( 1938 ) Meer informatie is gemakkelijk te vinden op het web. 

Aan de HKU volgde ze de zangstudie solozang klassiek bij Marianne Chung Blok in de Belcanto stijl. Haar doel was om aan het conservatorium zich te laten omscholen tot zangpedagoog. Een oudere dame te worden met een grijs knotje, dat tot aan haar dood zanglessen zou gaan geven. 

 Ze vervolgde haar studie bij Bourdon Hogeschool voor Muziek. 


Trainingsgebieden :


Belcanto stijl tijdens mijn zangstudie aan de HKU was mijn hoofdvak. 

Ik heb de Lichtenbergermethode van Maarten Rienks geleerd

De Alexander methode bij HKU en Cora Canne Meijer 

Estill Voice Training System aan Codarts Rotterdam

Ik volgde Tangozang bij J.C. Tajes Baddouh

Mijn training omvatte ook fysiek spel / theater bij Parnassos Utrecht

Ik heb vele sessies sofrologie bij Dominique Antiglio van Be- Sophro in London gevolgd.

In mei 2024 heb ik het 700 jarig bestaan van de Academie des Jeux Floraux in Toulouse meegemaakt. Hier ontstonden voor mij belangrijke inzichten . Ook leerde ik veel over de Troubadours: hun muziek, de troubadours lyriek geschiedenis, thema's en verhalen.   


Ik ben opgeleid in stemtechnieken, zangstijlen en podiumkunsten om mijn artistieke vaardigheden te verfijnen en te ontwikkelen. Mijn passie voor muziek en theater heeft me geleid tot een divers trainingsparcours dat mijn creatieve horizon verbreedt. Ik ben dankbaar voor alle ervaringen die mijn artistieke groei hebben gestimuleerd en mijn passie voor podiumkunsten hebben versterkt.

Toen ik nog in de psychiatrie werkte als muziektherapeut, volgde ik het I.D.R.S. Symposium in de Doelen te Rotterdam . I.D.R.S. stond voor International Decade for Research in Singing. Dit symposium werd georganiseerd vanuit de Theodora Versteegh Stichting.  

Het ging mij er toen al om muziektherapie met de zangstem tot een geheel te brengen en vandaaruit een methode te ontwikkelen om zangstemmen te scholen. Ik werkte veel met stem toen, naast de andere instrumenten en muziekvormen , waarvan ik een pantry / omgebouwde garage vol had. 

O.l.v. Drs. Gerrit Bloothooft was het congres "De Zangstem" aan de UvU,  georganiseerd door de Vereniging van Zangpedagogen. 



Enkele boeken die ik las en praktiseerde: 


Ademen wij vanzelf - Bram Balfoort / Jan van Dixhoorn

Over zingen gesproken - Cora Canne Meijer 

Maat , Ritme, Melodie - B. C. L. Lievegoed

Adem in Adem uit - Dominique Antiglio

Een hartstochtelijk gehoor - J. Reichenfeld

Kanttekeningen over de Techniek van het Zingen - Corrie Beversluis 

De Kunst van het Zingen - Olga Averino

Muziek van de Twintigste eeuw - Ton de Leeuw

De Kunst in haar Educatieve functie - Herbert Read 

Het is aan ons  - Merlijn Twaalfhoven

Klankwerelden - Peter Peters  ( de 20-eeuw van Reinbert de Leeuw )